Ολοκληρώθηκε ο 3ος Κύκλος Διαβούλευσης για το ΣΒΑΚ Δήμου Ιλίου

Ο Δήμος Ιλίου, στο πλαίσιο της εκπόνησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της πόλης, διοργάνωσε την τρίτη δημόσια Συζήτηση- Διαβούλευση με όλους τους  Εμπλεκόμενους Φορείς του Έργου (φορείς σχετικούς με τις μεταφορές, θεσμικούς φορείς, εκπροσώπους από όμορους Δήμους, εκπρόσωπους των πολιτών μέσα από τις ομάδες/ συλλόγους της τοπικής κοινωνίας).

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του COVID-19 ο Δήμος προέβη και πάλι στη διεξαγωγή θεματικών τηλεδιασκέψεων, αντί δια-ζώσης συναντήσεων.

 • Στην πρώτη θεματική τηλεδιάσκεψη, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9/11/2020 ώρα 11:00-13:00 κλήθηκαν να συμμετέχουν  οι εμπλεκόμενοι φορείς διακυβέρνησης, οι τοπικές και περιφερειακές διοικητικές αρχές, οι φορείς μεταφορικού έργου, οι εκπρόσωποι των όμορων δήμων, καθώς και εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Τροχαίας.
 • Στη δεύτερη θεματική τηλεδιάσκεψη, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 9/11/2020 ώρα 16.00-18.00 κλήθηκαν φορείς πολιτών που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ιλίου, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών ομάδων, ενώσεις ποδηλατιστών και πεζών, φορείς που εκπροσωπούν ΑμεΑ και ευάλωτες ομάδες, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και επιχειρήσεις ή φορείς που αποτελούν πόλους έλξης και γένεσης μετακινήσεων.

Αντικείμενο της 3ης Διαβούλευσης ήταν η ενημέρωση των εμπλεκομένων φορέων για τα προσχέδια  των μελλοντικών μέτρων αστικής κινητικότητας που έχει διαμορφώσει η ομάδα έργου του Δήμου για το Δήμο Ιλίου και στη συνέχεια η διαβούλευση τους με τους συμμετέχοντες.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε χαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Ιλίου, κ.  Χρήστο Φερεντίνο, ο οποίος αναφέρθηκε στα  μέχρι τώρα υλοποιημένα βήματα του ΣΒΑΚ και στη σημασία της διαβούλευσης των προτεινόμενων μέτρων με όλους του εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Σχεδίου.

Εν συνεχεία, τον λόγο πήρε ο καθηγητής του ΕΜΠ, κος Θάνος Βλαστός, εμπειρογνώμονας από τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, ο οποίος παρουσίασε τους άξονες στρατηγικής και τα πεδία παρέμβασης του ΣΒΑΚ, όπως αυτά αναδείχθηκαν από τη διαδικασία ανάλυσης της υφιστάμενης κατάστασης και τα αποτελέσματα της Α΄ και Β΄ φάσης του συμμετοχικού σχεδιασμού.

Ακολούθως δόθηκε ο λόγος στους μελετητές, στον  κ. Κώστα Αθανασόπουλο, εμπειρογνώμονα Συγκοινωνιολόγο Μηχανικό από τη μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ και στην κα. Τριανταφυλλοπούλου Ελένη από την εταιρεία Lever, οι οποίοι παρουσίασαν αναλυτικά τα προτεινόμενα μέτρα για τους εξής άξονες παρεμβάσεων:

 1. Κυκλοφοριακή οργάνωση –μετριασμός της μηχανοκίνητης κυκλοφορίας
 2. Βελτίωση υποδομών πεζής μετακίνησης- ποδηλάτου
 3. Προσβασιμότητα- Βελτίωση υποδομών ΑμεΑ
 4. Βελτίωση οδικών υποδομών
 5. Ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος -αναβάθμιση του δημόσιου χώρου
 6. Δημόσιες Συγκοινωνίες
 7. Διαχείριση στάθμευσης
 8. Αύξηση εναλλακτικής χρήσης καυσίμων
 9. Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές
 10. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, το βήμα δόθηκε στους φορείς, οι οποίοι με τη σειρά τους διατύπωναν τους προβληματισμούς και τις απορίες τους στην ομάδα έργου, σχετικά με:

 • Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των μέτρων
 • Το εύρος της εφαρμογής τους
 • Τον χρονικό ορίζοντα υλοποίησης
 • Τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων και των κατοίκων κατά τη διαδικασία υλοποίησης του Σχεδίου

Εν συνεχεία ακολουθούν τα ευρήματα – αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συζήτηση που διεξάχθηκε με τους  εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες του Δήμου Ιλίου.

1η Τηλεδιάσκεψη Γ΄ κύκλου Διαβούλευσης ΣΒΑΚ Δήμου Ιλίου 9/11/2020

Στον  παρακάτω Πίνακα  παρατίθενται οι φορείς που συμμετείχαν στην πρώτη τηλεδιάσκεψη της Γ’ Διαβούλευσης.

Πίνακας 1: Φορείς που συμμετείχαν στην 1η Τηλεδιάσκεψη της 3ης Συνάντησης Διαβούλευσης του ΣΒΑΚ Δήμου Ιλίου

Α/Α  ΦΟΡΕΑΣ
1Δήμος Ιλίου
2Lever A. E.
3Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ
4ΟΑΣΑ, Τμήμα Αστικής Κινητικότητας, Προσβασιμότητας και Περιβάλλοντος
5ΟΑΣΑ, Τμήμα Δικτύου 
6Αττικό Μετρό Α.Ε
7Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας
8Δήμος Περιστερίου
9Δήμος Πετρούπολης
10Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

Στην πρώτη τηλεδιάσκεψη οι φορείς που συμμετείχαν εξέφρασαν γενική συμφωνία αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα  και τις παρεμβάσεις, όπως παρουσιάστηκαν από την Ομάδα Εργασίας του ΣΒΑΚ.

Οι αρμόδιοι φορείς (ΟΑΣΑ, Αττικό Μετρό) δεσμεύτηκαν να συμβάλουν σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή στο να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των ΜΜΜ ώστε να ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες.

Παρότι οι μελλοντικοί σταθμοί του μετρό δεν θα έχουν υλοποιηθεί εντός της δεκαετίας που είναι ο χρονικός ορίζοντας των μέτρων που προτείνει το ΣΒΑΚ υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό, ειδικά σε ότι αφορά τις υποδομές για πεζή μετακίνηση και μετακίνηση με το ποδήλατο, τις πράσινες διαδρομές, τα σημεία χωροθέτησης θέσεων στάθμευσης κλπ. Επισημάνθηκε παράλληλα ότι η δημιουργία ενός καλού δικτύου πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, σε συνέργεια με τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης της στάθμευσης και κυρίως με την αναδιαμόρφωση των λεωφορειακών γραμμών ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερα η σύνδεση με τους σταθμούς μετρό του Περιστερίου και της Ανθούπολης, αποτελούν παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση όλων των συνθηκών που σχετίζονται και με τις δημόσιες συγκοινωνίες και με την κινητικότητα συνολικότερα. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και τα μέτρα που αφορούν στη διαχείριση της κυκλοφορίας και στην αύξηση της οδικής ασφάλειας. Στην κατεύθυνση αυτή προτάθηκε να υπάρξει μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση και εντοπισμός σημείων που εμφανίζουν  θέματα ασφάλειας, πχ. επί της λεωφόρου Θηβών.  Επιπλέον, σημειώθηκε ότι σε σχέση με μέτρα όπως η δημιουργία superblocks θα πρέπει να γίνει πρόσθετη διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ειδικά στο βαθμό που προορίζονται σε επίπεδο πενταετίας γιατί θα προκαλέσουν μία αναστάτωση στην κυκλοφορία ειδικά αν πρόκειται για εκτεταμένες πεζοδρομήσεις.

Οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν θετικά μία σειρά από προτεινόμενα μέτρα όπως η τηλεματική στις στάσεις, η αντικατάσταση του στόλου με οχήματα φιλικά προς το περιβάλλον, η βελτίωση της συχνότητας των δρομολογίων, η δημιουργία δημοτικής ή διαδημοτικής συγκοινωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορά έγινε και στην πρόταση για δημιουργία On demand γραμμής, διευκρινίζοντας ότι ο ΟΑΣΑ επιδιώκει το επόμενο διάστημα να στηρίξει τους Δήμους στο σχεδιασμό ακόμα και τέτοιων ευέλικτων συστημάτων που προσαρμόζονται στη ζήτηση. Όσον αφορά στα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, επισημάνθηκε ότι επίσης αποτελούν μέρος του σχεδιασμού του οργανισμού, ενώ έμφαση δόθηκε στο να ληφθεί υπόψη στις μελέτες των Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων και η χωροθέτηση σταθμών φόρτισης των ηλεκτρικών λεωφορείων.

Συμφωνία διατυπώθηκε και αναφορικά με τις τροποποιήσεις των λεωφορειακών γραμμών στο βαθμό που υπάρξει εξοικονόμηση πόρων και δοθεί η δυνατότητα.

Στην ίδια κατεύθυνση, η εκπρόσωπος από τον ΑΣΔΑ, επεσήμανε τη σημασία της διαδημοτικότητας των μέτρων,  ενημερώνοντας  ότι ο ΑΣΔΑ θα αναλάβει να συντονίσει όλα τα ΣΒΑΚ της Δυτικής Αθήνας.

Από τον εμπειρογνώμονα της ομάδας εργασίας του ΣΒΑΚ, καθηγητή κ. Θάνο Βλαστό  αποσαφηνίστηκε ότι σημαντικότατο μέτρο στην κατεύθυνση της οδικής ασφάλειας αποτελεί η δημιουργία περιοχών ήπιας κυκλοφορίας, καθώς και η δημιουργία περιοχών ενοποίησης των οικοδομικών τετραγώνων, μέσα από τις οποίες θα δημιουργηθεί ένα οδικό δίκτυο με χαμηλά όρια ταχυτήτων όχι μόνο με 30χλμ/ώρα, αλλά και με 20 χλμ/ώρα. Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι σημαντικό μέτρο στην ίδια κατεύθυνση αποτελούν και οι παρεμβάσεις στα σχολεία, μέσα από τη δημιουργία σχολικών δακτυλίων 100-250 μέτρων  με ήπια κυκλοφορία, ενώ από το Σχέδιο δίνεται έμφαση και στην παρουσία του ποδηλάτου, στα πλάτη των πεζοδρομίων, στις διαβάσεις πεζών, ενώ προτείνονται και σημαντικές βελτιώσεις τόσο στην οδό Θηβών όσο και στην παράπλευρη οδό.

Αναφορά έγινε ακόμα και στο σοβαρό ζήτημα της τοπικής επικοινωνίας στο επίπεδο της γειτονιάς. Ο στρατηγικός σχεδιασμός των ΣΒΑΚ οφείλει να λάβει υπόψη του και τα 3 επίπεδα σχεδιασμού- σε επίπεδο Δήμου, σε επίπεδο πόλης, καθώς ο κάθε κάτοικος του Δήμου  είναι και κάτοικος της Αθήνας, αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς. Οι ενοποιήσεις των οικοδομικών τετραγώνων δίνουν αυτήν την ευκαιρία, αλλά και υποχρεώνουν τους κατοίκους μίας μελλοντικής γειτονιάς, να κάνουν ένα νέο  μόρφωμα, με δρόμους που θα λειτουργούν σαν εσωτερικές αυλές. Αυτό αποτελεί ένα ριζοσπαστικό μέτρο που θα απελευθερώσει τους δρόμους από τα οχήματα και θα τους αποδώσει στα παιδιά να παίζουν, στον κόσμο να περπατάει, να στέκεται. Στη διαδικασία αυτού του σχεδιασμού επιδιώκεται να εμπλακεί ακόμα πιο ενεργά η τοπική κοινωνία και οι κάτοικοι, να συναποφασίσουν το που  θα μπει πράσινο, που θα διέρχονται αυτοκίνητα, από που και με ποια ταχύτητα.  Το ΣΒΑΚ, ως εκ τούτου, φωτίζει την ανάγκη να ξεκινήσει ένας πολύ σημαντικός διάλογος και να ξανα-διαμορφωθούν γειτονιές στο Δήμο.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στα προσωρινά μέτρα που εφαρμόστηκαν λόγω της πανδημίας μέσα από  πρακτικές, όπως το προσωρινό κλείσιμο των δρόμων. Επισημάνθηκε ότι αυτά είχαν θετική αποδοχή από τον κόσμο και πως οι κάτοικοι πραγματικά χρησιμοποίησαν αυτόν τον χώρο, για όλα αυτά που οραματίζεται το ΣΒΑΚ: για βιώσιμη αστική κινητικότητα, για πεζή μετακίνηση, ποδήλατο, δημιουργία νέων χώρων κοινωνικοποίησης.  Στην επιλογή των δρόμων που έκλεισαν ο Δήμος εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα της υφιστάμενης κατάστασης και την πολεοδομική οργάνωση του Δήμου. Με την ίδια μεθοδολογία, σταδιακά,  επιδιώκεται να προχωρήσει και η υλοποίηση των παρεμβάσεων του ΣΒΑΚ αναφορικά με μέτρα όπως είναι τα superblocks. Ειδικά στο κέντρο του Ιλίου όπου υπάρχουν ήδη πραγματοποιημένοι πεζόδρομοι σε κατεύθυνση Βορρά – Νότου, ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία σε κατεύθυνση Ανατολής – Δύσης, θα επιδιωχθεί η σταδιακή /τμηματική πεζοδρόμηση αυτών των δρόμων. Παράλληλα, η εμπειρία του ΣΒΑΚ θα αξιοποιηθεί και θα επιζητηθεί η ενεργός συμμετοχή και εμπλοκή όλων των ενδιαφερόμενων και κατά τη διαδικασία υλοποίησης των προτεινόμενων μέτρων του ΣΒΑΚ.

2η Τηλεδιάσκεψη Β΄ κύκλου Διαβούλευσης ΣΒΑΚ Δήμου Ιλίου 09/11/2020

Στον  παρακάτω Πίνακα παρατίθενται οι φορείς που συμμετείχαν στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη της Γ’ Διαβούλευσης.

Πίνακας 2: Φορείς που συμμετείχαν στην 2η Τηλεδιάσκεψη της 3 η Συνάντησης Διαβούλευσης του ΣΒΑΚ Δήμου Ιλίου

Α/Α  ΦΟΡΕΑΣ
1Δήμος Ιλίου
2Lever A. E.
3Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ
4Πρόεδρος της Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Τυρταίος
5Πρόεδρος της ΠοδηλΑττικής Κοινότητας
6Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
24ο Δημοτικό Σχολείο Δήμου Ιλίου
7Διευθύντρια του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ιλίου
85 Πολίτες του Δήμου Ιλίου

Από τους φορείς και τους πολίτες που συμμετείχαν στην 2η τηλεδιάσκεψη υπήρξε αποδοχή των προτεινόμενων μέτρων που παρουσιάστηκαν από την ομάδα εργασίας, καθώς αναγνωρίστηκε ότι στο βαθμό που κάποια από αυτά πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη πενταετία και δεκαετία θα αναβαθμίσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.  

Οι συμμετέχοντες έδωσαν έμφαση στο να δοθεί προτεραιότητα στην υλοποίηση μέτρων αναβάθμισης των βασικών υποδομών του Δήμου, δηλαδή μέτρων που σχετίζονται με τη βελτίωση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων, και στη συνέχεια να προωθηθούν πιο ριζοσπαστικά μέτρα, όπως αυτά που σχετίζονται πχ με την ηλεκτροκίνηση. Επιπρόσθετα επισημάθηκε ότι θα πρέπει να αγκαλιαστούν και να προωθηθούν δράσεις που σχετίζονται με τη βιώσιμη κινητικότητα, όπως είναι οι ποδηλατοδρομίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να βοηθήσει και πιο οργανωμένα το κράτος, αλλά και ο Δήμος, ώστε να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες υποδομές, αλλά και ειδική αστυνόμευση, ενώ είναι αναγκαίος και ο συντονισμός των συλλόγων των γονέων και κηδεμόνων προς μία τέτοια κατεύθυνση.

Ως ιδιαίτερα σημαντικά αναδείχθηκαν από τη συζήτηση μέτρα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πεζών και των ποδηλάτων, αλλά και τα μέτρα που αφορούν στην καλύτερη αστυνόμευση από υπαλλήλους του Δήμου, όπως και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Σημειώθηκε η σημασία της επιτήρησης των δημόσιων χώρων, αλλά και των αυλών των σχολείων, ενώ υπογραμμίστηκε ότι ένα σωστά διαμορφωμένο δίκτυο πεζοδρόμων- ποδηλατοδρόμων, μαζί με τη διοργάνωση δράσεων συλλογικής μετακίνησης, αλλά και με την κατάλληλη επιτήρηση/ φύλαξη του δημόσιου χώρου μπορούν να δράσουν με πολλαπλό τρόπο σημαντικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης πόλης.

Η πρόεδρος αθλητικού σωματείου ΑμεΑ Τυρταίος τόνισε ότι χρειάζεται να ιεραρχηθούν τα μέτρα που αφορούν στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ και συνολικά για τις ευάλωτες ομάδες μετακινούμενων, καθώς η υφιστάμενη μη ικανοποιητική κατάσταση των πεζοδρομίων, η έλλειψη υποδομών, αλλά και η παράνομη στάθμευση επί των πεζόδρομων και των πεζοδρομίων συντελούν ώστε να μην εξασφαλίζεται η δυνατότητα απρόσκοπτης μετακίνησης όλων των πολιτών, αποκλείοντας τις ευάλωτες ομάδες μετακινούμενων. Επεσήμανε την ιεράρχηση της δημιουργίας υποδομών για ράμπες και οδηγούς τυφλών σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου του Δήμου. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της εξασφάλισης της προσβασιμότητας προς το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτσης και την έμφαση που πρέπει να δοθεί στα θέματα των ασφαλών διαβάσεων.

Οι κάτοικοι που συμμετείχαν τοποθετήθηκαν θετικά αναφορικά με τα προτεινόμενα μέτρα, καθώς μέσα από την υλοποίησή τους θα μπορέσει ο Δήμος Ιλίου να γίνει ένας αυτάρκης δήμος όσον αφορά  όχι μόνο τις μετακινήσεις, αλλά και διαφορετικές δραστηριότητες, όπως η  αναψυχή, ο πολιτισμός κ.α. Στις τοποθετήσεις τους έδωσαν έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών μέσω έξυπνων εφαρμογών μέσα από τις οποίες οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στην καταγραφή επικίνδυνων σημείων, φθορών επί των οδών ή των πεζοδρομίων, φαινομένων παράνομης στάθμευσης κλπ. Μέσα από τέτοιες λύσεις μπορεί ο κόσμος να δίνει ανάδραση στον Δήμο και να συμμετέχει ενεργά στην βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης.

Επίσης, στις τοποθετήσεις των κατοίκων έγινε αναφορά και σε άλλες έξυπνες τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως τα έξυπνα συστήματα καθοδήγησης στάθμευσης, αλλά και τα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης αστικής κυκλοφορίας που μπορούν να παρέχουν συνεχή και ακριβή δεδομένα κίνησης.  

Συνηγορώντας στα παραπάνω, η ομάδα εργασίας του ΣΒΑΚ ανέδειξε τη σημασία της δημιουργίας θυλάκων ήπιας κυκλοφορίας και τη λογική της θέσπισης χαμηλών ταχυτήτων στις γειτονιές, ενθαρρύνοντας την εγκατάσταση εκείνων των χρήσεων που μπορούν να συντροφεύουν την κατοικία για να ξαναγίνουν οι δρόμοι ζωντανοί και ασφαλείς, με τρόπο που να εξασφαλίζεται η ανθρώπινη λειτουργία της πόλης και να δημιουργούνται ξανά νέοι χώροι κοινωνικοποίησης. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι το ΣΒΑΚ αποτελεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που φωτίζει την αναγκαιότητα των έργων και επιδιώκει να δείξει το ρόλο και τη σημασία του κάθε προτεινόμενου μέτρου/έργου μέσα από μία συνολικότερη εικόνα και προσέγγιση. Αποτελεί κατά συνέπεια την αρχή σε μία μακρά διαδικασία και πορεία για την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στη χώρα μας, ενώ εξαιρετικά σημαντικός στόχος είναι η εξασφάλιση της ενεργού συμμετοχής ακόμα περισσότερων πολιτών και φορέων κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των προτεινόμενων μελετών, αλλά και στη φάση υλοποίησης αυτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s